SANTA FE DEVELOPMENT


compartir

CONSTRUCTION

CRONOS
ENGR. SERGIO GUZMÁN

COLLABORATORS

AR. LUIS RUIZ
ENGR. JESÚS MONTIEL
AR. DIANA QUIROZ CHÁVEZ
AR. NATALIA CASTRO
AR. GUILLERMO BASSO
AR. ALEJANDRO APONTE GÓMEZ

LOCATION

ZAPOPAN, JALISCO, MÉXICO

PROJECT YEAR

2005


CONSTRUCTION YEAR

2006-2009

STRUCTURAL ENGINEER

ENGR. FEDERICO DE ALBA

PHOTOGRAPHY

CARLOS DÍAZ CORONA

 The land is totally irregular shaped; one side is a fully open curve to the west. In this area, the view is directed toward a great lung of the city: "Colomos forest" and facing a temporary creek which is in federal zone.

Two projects were proposed, one with parking strip set in the eastern side of the land and a housing strip on the west. The second proposal was placing the houses in "U" form with the street in the middle. We choose this option, the ground floor of each house is pushed backward from the street and the second level is a column-free cantilever to give the feeling of a more spacious street; the green areas are manifested as elements between houses.

When studying the shape of the land, we realized a single prototype house wouldn’t be possible. Being so irregular, some homes would have very large ground surface and other very reduced, thus we proposed various prototypes of houses: originally there were eight and in the end there were ten. The width and shape had to vary, some terrains are orthogonal and others hand fan shaped.

The formal concept uses the different floating bodies of houses topped with a continuous cover that connects all the volumes. The eastern strip houses have a courtyard garden for ventilation. The western strip has a federal donation zone that can only be used as a garden which opens to the creek area.

The average home size is 240 M2, the main idea was generate houses that give the feeling of spaciousness in a formal limited land. 

The general house prototype is three levels to vent the different areas. The ground floor is very generous allowing a double height which is directly related to a second double height on the second level, thus spaces flow naturally through the empty space.

The external garage is covered only on the circulation space to optimize the constructed area. The vertical circulation body has a wood lattice that allows the passage of light to the interior and unfolds above the access while attaching the entrance garden.

When entering, a very subtle ladder was placed to make the house very transparent. The spaces are arranged in an "L" shape without columns or walls to embrace the terrace and achieve a large area of​kitchen / dining / living / terrace and the garden back.

On the second level, the corridor becomes wider to place the TV room and take advantage of circulation space as a useful area. At this level there are two large bedrooms each one with their separate closet area and bathroom.

Behind the TV room stands a high wooden wall that leads to the third level. By making the house on three floors, it was possible to make a very generous master bedroom and use the rooftops to generate a very nice terrace attached to the room. It has also a large bathroom and dressing. Thus, this is a totally independent area of the house.

The concept sought to highlight the volumes with tough-looking and low maintenance materials. Board-marked finished concrete was used in the flown bodies to give a tougher aspect that will emphasize as time goes by. The rest are plastered walls and wooden lattices. Inside, porcelain floors were used in the social area and hardwood floors on the private areas for warmth.