JACARANDAS HOUSE


compartir

CONSTRUCTION

BUCOMSA

COLLABORATORS

AR. ALEJANDRO APONTE GÓMEZ
AR. ANDREA ASSAD ÁLVAREZ
AR. LESLIE CHÁVEZ SÁNCHEZ
AR. LUIS GONZÁLEZ GARCÍA

LOCATION

ZAPOPAN, JALISCO, MÉXICO

PROJECT YEAR

2012


CONSTRUCTION YEAR

2012-2013

AREA

905 m2

STRUCTURAL ENGINEER

ENGR. FERNANDO GUIZAR

PHOTOGRAPHY

MITO COVARRUBIAS

The house was made recovering certain parts of an old house. Originally, we tried to save as much as possible, but when we began intervening with the construction, we noticed that most of the house, mainly the second levels cover, was in pretty bad conditions so it had to be demolished. We used a part of the house and completely modified it to give a new image.

It’s a spacious and transparent house, totally open to the garden to make the most of it. All of the social areas were modified because they were small irregular rooms; a practical house was made, with simple volumes and mostly studied to be discovered as you go through it, finding and weaving the different spaces. The façade that looks to the street is a little blind due to its west orientation, but the garden façade, being north, is completely open with a set of plans that come in and out from a steel structure.

The house is on a platform, the garage is slightly under, on its original position, which allowed us to make a three-story house, because the third floor has an extraordinary view, and we had to take advantage of it. The cover was removed and instead a wooden lattice was placed making it more comfortable and transparent. The main entrance is very simple; a light staircase is placed with an almost floated structure that communicates all three levels until the master bedroom where there is an extraordinary view of the city.

In the ground floor, some volumes were removed to open the public area and turn the house towards the garden. At the main entrance the space opens to a double height in the living and dining room. At the end of the corridor, a door separates an area where the kitchen and family room are, which has a patio that overlooks a green wall that accompanies the entire boundary. On the other side, it opens to a generous terrace that links to the garden. The idea was to separate the house a little but weave it through the exterior space.

The children’s bedrooms are in the second level with a straight view to the garden, they are linked by a bridge that overlooks the living and dining’s double height, it can also be closed to give privacy to the family area. There is also a studio and a music room where the only intervention was an intermediate bathroom. A platform juts over the garden that wraps a huge jacaranda.