PPDG PENTHOUSE


compartir

CONSTRUCTION

HERNÁNDEZ SILVA AR. ASOC.
AR. JORGE LUIS HERNÁNDEZ SILVA
AR. LUIS OROZCO

COLLABORATORS

AR. GUILLERMO BASSO
AR. DIANA QUIROZ CHÁVEZ
AR. VÍCTOR VALVERDE
AR. NATALIA CASTRO

LOCATION

GUADALAJARA, JALISCO, MÉXICO

PROJECT YEAR

2006


CONSTRUCTION YEAR

2006-2008

AREA

238 m2

PHOTOGRAPHY

CARLOS DÍAZ CORONA

The Pent-house PPDG is located on the top level of an old Mexican colonial style building built in the 70s. The structure is based on columns and slabs which allowed the elimination of walls, expanding spaces, slabs were perforated for the passage of light and large windows were installed.

The intention was to create a contemporary and respectful project, a major concern was how to increase and grow the facade with something contemporary without losing the romantic sense of the building. It was decided to respect ceilings and only add a light white contemporary cover for the terrace that would not compete with the rest of the elements.

The windows open wide, with frameless glass to get a complete view. Under this criterion, what was originally a 4 bedroom penthouse became a loft where everything can be a great space or spaces can be divided depending on its use. Also within private spaces the master bedroom could be divided into one or two bedrooms depending on the case. To make this possible some movable screens were installed in the middle of the big master bedroom and two bathrooms, one at each side. The location of windows was done on-site drilling and filling where necessary to favor the views.

The “day” areas are located west, facing a park, allowing the windows to open completely and leaving a large area consisting of dining, living room and kitchen, with a great view to the park. 

The main entrance is divided by two walls, a white one and a red one. The white one separates the circulation areas (stairs and lift), the red wall separates the kitchen from the service areas, this wall does not reach the ceiling to maintain continuity of open spaces; the floor texture is polished and shiny, since the pent-house is facing west, the sunlight reflects creating a refined atmosphere. 

The decor is based on the use of textures and pieces of art such as Jorge Méndez Blake’s mural.

A distinguishing feature of the project is a cube built with red brick that was originally intended for a second elevator but was never installed and became a half bathroom with a glass floor that looks all the way down creating a really exceptional space.

The PPDG penthouse is a great versatile and modulated space, with great views all this under the concepts of transparency and the simplicity of materials.