C77R04 HOUSE


compartir

CONSTRUCTION

HERNÁNDEZ SILVA AR. ASOC.
AR. JORGE LUIS HERNÁNDEZ SILVA
ENGR. PEDRO BARRIOS ARIAS

COLLABORATORS

AR. MARIA EUGENIA DEL CASTILLO
AR. FRANCISCO GUTIERREZ PEREGRINA
AR. DIANA QUIROZ CHÁVEZ

LOCATION

GUADALAJARA, JALISCO, MÉXICO

PROJECT YEAR

2004


CONSTRUCTION YEAR

2004-2006

AREA

463 m2

STRUCTURAL ENGINEER

TADE (TEC. AVANZADA EN CÁLCULO ESTRUCTURAL)
ENGR. ÁLVARO VALLEJO

PHOTOGRAPHY

CARLOS DÍAZ CORONA

 This house was originally built in the 70's under the influence of the Mexican Colonial trend trying to create a reminiscent atmosphere of Mexican architecture of XVII and XVIII centuries, using vertical windows, nonstructural wood beams and walls without plaster, emphasizing the texture of the brick and combining artisanal elements.

The house generated a nostalgic atmosphere well accomplished but it resembled more to a drama stage than an architectural work. We acknowledged that the house contained spaces where the proportions, textures and heights, were of a mystical and warm expression.

By taking the challenge to remodel and rebuild the house, we decided to remove most of those materials which had no structural or functional reason. By eliminating everything we considered superfluous we found a highly expressive shell which we tried to keep.

The house has two main interventions: one is to use the roof which had a grand relationship to the adjacent forest and at the same time it was the best space in the house, where there was no construction. The other important intervention was demolishing the living room and dining room area to create an empty space which communicates the two levels. 

To be able to cover the top level it was decided to use light cylindrical columns that reinforced the original structure, which allowed us to sustain a large wooden cover on these needles.

The concept aims to generate on its surface a totally transparent volume over the original construction and linking the original features with contemporary elements.