FF HOUSE


compartir

CONSTRUCTION

BUCOMSA

COLLABORATORS

AR. DIANA QUIROZ CHÁVEZ
AR. ALEJANDRO APONTE GÓMEZ
AR. ROBERTO PEÑA RODRÍGUEZ
AR. LESLIE CHÁVEZ SÁNCHEZ
AR. ANDREA ASSAD ÁLVAREZ

LOCATION

ZAPOPAN, JALISCO, MÉXICO

PROJECT YEAR

2007


CONSTRUCTION YEAR

2008-2012

AREA

587 m2

STRUCTURAL ENGINEER

ENGR. FERNANDO GUIZAR

PHOTOGRAPHY

CARLOS DÍAZ CORONA

The house is located on a gated community, to the west of the metropolitan area in Zapopan, México. The land is located at the end of the subdivision which you need to access by passing through a roundabout with an old laurel. The project was developed in a short period of time; however the construction took a little longer than expected but the approved design did not suffer any changes because the owners always respected the original idea.

The formal concept aims to display simple and lightweight elements that observed from the outside seem to float on a wood coating base where the idea is emphasized. From the inside, the bodies give the feeling of being free and unsupported.

The location of the areas is generated from a “T” form volume, with one elongated arm which is planted in the ground forming two generous voids, the first one at the main entrance and the second one inside the house. The pedestrian entrance contains a lightweight cover floating on wooden walls that embrace the visitor, passing through a stairway escorted by gardens, the car entrance is extremely subtle, covering the gate in wood making it disappear from the view, thus achieving a smooth and discrete wall from which the second level of the house arises.

The house has a discrete entrance but as you go through, different vanishing points and limits are incorporated and accompany visitors to finish with a transparent and open space that unfolds towards the back yard and pool. 

The living room is a generous double-height space, connected to the entrance patio by a water surface. The furnishing of the living has a double function: to embrace the space facing the fireplace and to direct the background space to the opposite way where it connects with the second level, controlling its privacy with folding doors if needed. 

The solid concrete stairway generates a very visually powerful sculptural volume. The kitchen is discrete, but is attached to the dining room on one side and the services on the other; this space opens to the side garden visually through a floor to ceiling window.

The dining room is spacious, open and it distributes the social area, fully linked to the terrace, one of the most used utilized areas in the house due to the mild climate practically the whole year in Guadalajara. The pool is located at the back of the property to gain sunlight, sheltered by a group of trees.

Although this project fully utilizes the technical resources to obtain open and generous spaces, it too achieves privacy. 

The terrace is a totally open space, incorporating a roller blind system in case of rain.

The space contains a floated bar that extends to the inside. This bar is separated from the volume made from a gardener which is used for hiding the machine room and both of the pool bathrooms in the semi basement. 

The pool at the back where there is more sun, two sides of it is shaded by trees creating a green background  

The corridor that lead to the rooms on the first floor, directs the eye to the inner garden under a gallery effect avoiding the views of surrounding houses to enhance privacy. 

We attempted to use a small number of materials but generous to strengthen the concept. Wood and exposed concrete are the predominant materials.

Despite being a project that fully utilizes the technical resources to achieve very generous and open spaces it accomplishes the feeling of privacy.