MCM HOUSE


compartir

CONSTRUCTION

BUCOMSA

COLLABORATORS

AR. DIANA QUIROZ CHÁVEZ
AR. ALEJANDRO APONTE GÓMEZ

LOCATION

ZAPOPAN, JALISCO, MÉXICO

PROJECT YEAR

2007


CONSTRUCTION YEAR

2008-2011

AREA

356 m2

STRUCTURAL ENGINEER

ENGR. FERNANDO GUIZAR

PHOTOGRAPHY

CARLOS DÍAZ CORONA

 The project is placed on a flat rectangular land, situated at one of the newest residential developments at the west side of the Metropolitan Area of Guadalajara, with a north-south orientation, and a slight slope in the main access street.The concept of the project is generated from different platforms, achieved by using half heights for the basement and ground level, the spaces at different levels interweave by the main staircase at the center of the house, which is located at a great illuminated void with an almost triple height. The house is closed to the street, protecting jealously its privacy; a big floating volume indicates the main entrance with a stairway above the vehicular access. The passage to the house is through a narrow aisle that guides you to the central space, the heart of the house; an elevated platform which opens towards all directions, disposed as a microclimate with a nice and natural cenital light over the trees, surrounded by the stairs and circulations.The different platforms of the house allows to have a height and a half at the living room which connects to the void creating a generous space that ends at the back yard, the doors open up completely to accuse even more the sensation of amplitude. The dining room is located half level up, next to the kitchen and main access, followed by another half level which connects the landing of the stairs to a study, and finally to another platform for the bedrooms.The main materials are few: dark wood, exposed concrete, steel structure, white aluminum for windows and most of the flattened walls also in white. The gardening work is proposed in two parts, inside, composed by three big myrtles and ferns; outside, a very simple, low vegetation and climbing plants covering the walls around the terrain.