LUCKE OROZCO HOUSE


compartir

CONSTRUCTION

BUCOMSA

COLLABORATORS

AR. DIANA QUIROZ CHÁVEZ
AR. NATALIA CASTRO
AR. GUILLERMO BASSO
AR. MARIANA DÍAZ
AR. ALEJANDRO APONTE GÓMEZ
AR. VICTOR H. VALVERDE HERNÁNDEZ
AR. OCTAVIO MEDINA CAMPUZANO

LOCATION

GUADALAJARA, JALISCO, MÉXICO

PROJECT YEAR

2006


CONSTRUCTION YEAR

2006-2008

AREA

682 m2

STRUCTURAL ENGINEER

ENGR. FERNANDO GUIZAR

PHOTOGRAPHY

CARLOS DÍAZ CORONA

The house is located in one of the oldest residential colonies in Guadalajara, it is almost the only sheered area of a city that is mostly leveled, and this allows the place to receive good winds and to accomplish a great view to the nor-west of the city from the second level. The irregular shape of the land generates a sharp corner surrounded by the great foliage of trees that are already located on the sidewalk.

The scheme is defined in perspective by two very evident brackets where one embraces the front and the other one embraces the garden, the union of both generates a void that tops in the heart of the house with an internal large myrtle tree. 

The house was designed with tall, generous and continuous spaces, there are no obstacles in sight, and the structure of the house is forged by tall beams that border the non supported spaces which allow the continuity of the view all the way to the end of the land. 

When touring the house the gardens which accompany the visitor interweave all the way through, the first of which is a generous, high and transparent  greenhouse that embraces an extended garden of lush vegetation that rises up to 30 feet high and creates a cool and calmed atmosphere.

In order to achieve a powerful formal concept, the use of the materials is almost even in all the areas, wood extends from the floor to walls and doors, ceramic floor with perfect interior finishing covers the entire surface, the volumes that stand out are powerful and well defined spaces, in particular the raw concrete fireplace that gives strength to the big open living and the other which is a great hanging wall dividing the service area, it melts as an element that lives as part of the space. 

Guadalajara has an extraordinary  weather, even though it is sometimes hot, the houses terraces are gentle almost all year round, the vegetation is lush in the gardens, so the house in its social areas opens as a large terrace, the windows are stored and exterior and interior become one.

The house is jealous of its privacy; it leaves a double circulation so the private ones can flow freely, even from the service staff.

A lattice for the second level was designed to the west side, which allows horizontal rays of sunlight, and intimacy and a great view at the same time. The lattice was forged in two pieces lines previously glazed with automotive paint; they join as a suspended box keeping the water from getting in. 

We can resume that the house is born from two brackets that when combined, a monolithic, concise and dynamic volume is formed, where the site’s characteristics as well as the transparent and depth tours are always perceived and enjoyed.