DG LA LAGUNA HOUSE


compartir

CONSTRUCTION

HERNÁNDEZ SILVA AR. ASOC.
AR. JORGE LUIS HERNÁNDEZ SILVA
ENGR. HÉCTOR MENDOZA MEJÍA

COLLABORATORS

AR. FRANCISCO GUTIÉRREZ PEREGRINA
AR. OCTAVIO MEDINA CAMPUZANO

LOCATION

EDO. DE NAYARIT, MÉXICO

PROJECT YEAR

2002


CONSTRUCTION YEAR

2003-2004

AREA

750 m2

STRUCTURAL ENGINEER

TADE (TEC. AVANZADA EN CÁLCULO ESTRUCTURAL)
ENGR. ÁLVARO VALLEJO

PHOTOGRAPHY

CARLOS DÍAZ CORONA

Impressed by the site, we had as a challenge to build a rest house coexisting with the remarkable landscape. Gigantic “parota” trees, an extraordinary lagoon surrounded by jungle and a cool and airy weather that could be declared as one of the best climates in the world.

We had the task of making a rest house that could potentially lead the user to receive the maximum benefits of such a vast and magical place.

The construction has two areas: the entry, where the security area and water sports equipment storage are found. Inside, the house is interwoven between existing parota trees, generating a double relationship to them and to the lagoon landscape. The house unfolds itself into a \"T\" to embrace both landscapes.

An important aspect for this project, is that the house was worked using the “Loft” concept, in which areas are not delimited as in a regular house where spaces must keep their intimacy.

The house aims to push the structural elements away from the central space, so all glass doors can be hidden to achieve a large terrace without almost any vertical elements. This is accomplished by using a beam structure generating a “T” in the adverse form of the house and achieves not having any supports inside the house and generates 12m spams.  

The house raises a huge wall above the west bounding the construction; its cover uses the green color from the landscape with a copper oxide ceramic that creates the feeling of the hill pouring on the cover of the house.